dimecres, 25 de maig de 2016

Mirar, dir


  
  Mirar no només és contemplació i reflexió sinó també acció. En la contemplació hi pot haver com a molt un anhel d'una certa transformació, conscient o no, però és en l'acció quan aquella adquireix la plenitud. Mirar, tal com entenc aquesta paraula, significa també proximitat, comprensió, ètica del compromís, un indefugible tenir cura de, unes dosis de creativitat i de resistència. Mirar s'enriqueix amb el recordar, es reforça amb tota una colla de vincles que s'estableixen amb naturalitat
  Una mirada no solament implica la vista sinó també el tacte i els altres sentits. Mirar és millorar personalment, aprendre dels errors comesos. Una mirada atenta neix de l'interior i es projecta cap enfora per tornar altre cop endins amb un coneixement molt més ric. No sempre és fàcil. Això sí: la mirada ha d'intentar ser humil i honesta. 
  Després vindrà el dir, que és consubstancial a la mirada, si es vol, però que també expressa amb paraules tot allò que s'ha conegut, s'ha sentit. Potser no tot, és cert, això és impossible, però sí una part o, millor, l'essència d'uns fets que mai més no podran tornar a ser idèntics.

  Com heu pogut observar, El desert blau, després de dos anys i mig d'existència, muda, de mica en mica, cap a un nou format. Aquests petits canvis que ja s'observen no acabaran, però, aquí. És un projecte en moviment, s'anirà fent i enriquint amb noves idees (això espero). Amb lentitud, potser, però sense treva.

  S'intentaprojectar noves mirades sobre una realitat que ens sorprèn, ens pertorba, ens indigna, però on també cal saber captar les innombrables meravelles que ens ofereix. 
  
  Un dels canvis més visibles que haureu notat és la incorporació d'un menú horitzontal, més còmode, potser, per a tothom. Aquests són els apartats:
 

 Històries del present. Volen ser petites cròniques de la vida quotidiana. Algunes coses que han passat en els darrers dies o que seran notícia en un futur proper, un comentari o reflexió sobre alguna qüestió d'actualitat, ja sigui viscuda o extreta d'algun lloc. A vegades prenent com a punt de partida una anècdota, un gest...

Contemporanis. Apunts sobre personatges rellevants de la història que han realitzat una tasca cultural d'interès però que també s'han destacat per la seva dimensió humana. Més que la proximitat temporal és això darrer que ens els fa ser contemporanis. Alhora també es parlarà sobre fets històrics no massa coneguts o que han restat als marges dels discursos més oficials.


Literatura. Es faran ressenyes o crítiques de llibres (no necessàriament actuals), mirades sobre determinats aspectes del món literari. Periòdicament s'inclouran passatges literaris, ja siguin extrets d'una novel-la, d'un assaig, d'un dietari o aforismes. Hi haurà un interès particular en el periodisme literari (sobretot el que s'ha fet o es fa en català).


Art. Escrits sobre pintura, escultura, cinema, música...Fets i comentaris a l'entorn de pel-lícules, quadres...o bé sobre artistes que han excel-lit en aquests camps. Fins i tot, alguna vinyeta d'humor, si s'escau.

Ciència i medi ambient. No hi ha dubte que la ciència té una influència cabdal en la nostra societat, però en molts mitjans encara ocupa un lloc residual. És per això que cal reivindicar la ciència com a cultura, com una forma d'humanisme que neix de l'ètica. Es farà esment també en la relació de les disciplines científiques amb les humanitats. Hi haurà, a més, un espai on s'exposaran breus històries de la ciència i la filosofia, així com diverses reflexions a l'entorn de la ciutat i de la natura

Relats. Un lloc per a la literatura de ficció però també per a la no-ficció, basada en fets i/o elements trets de la realitat. Narracions curtes, contes... que neixen d'un fet històric, viscut o bé fruit únicament de la imaginació, tot i que aquesta mai no és capaç de sostreure's del tot de la realitat.  Espero que tot plegat us pugui interessar. No estic d'acord, però, amb divisions estrictes. Poden haver-hi temes que beuen de diversos apartats i poden passar de l'un a l'altre amb facilitat; pe bé, en tot cas l'exposició pot servir d'orientació.
  No serà fàcil (per temps i coneixements), però s'intentarà acomplir tot el que s'ha indicat. Així mateix, tots els suggeriments que feu seran benvinguts. Gràcies per avançat i salut. 

Nota (afegida el 30 d'agost): Intentaré que a partir del setembre la publicació pugui tenir una periodicitat més regular. Possiblement setmanal. Aquest és el meu compromís. Ja us informaré en breu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada