dimarts, 31 de maig del 2016

Amor, coneixement i compromís




Bertrand Russell. En què crec jo. Selecció de fragments.


La bona vida és la que està inspirada en l'amor i guiada pel coneixement.

 

El coneixement i l'amor són, ambdós, extensibles de forma indefinida; és per això que, encara que la bona vida es pugui aconseguir, sempre es pot imaginar una vida millor. Ni l'amor sense el coneixement, ni el coneixement sense l'amor poden originar una bona vida.

 

La vida no hauria d'estar tan estretament regulada o ser tan metòdica; els nostres impulsos, si no són absolutament destructius o perjudicials pels altres, haurien de tenir un joc lliure sempre que fos possible; hi hauria d'haver lloc per l'aventura. Hauríem de respectar la naturalesa humana perquè els nostres impulsos i desitjos són la substància a partir de la qual s'ha de realitzar la nostra felicitat. És inútil donar als homes alguna cosa considerada "bona" de forma abstracta; hem de donar-los alguna cosa desitjada o necessitada si ens volem afegir a la seva felicitat.
 
  
  Matemàtic, filòsof, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura (1950), Russell és considerat un dels intel-lectuals més brillants del segle passat. Més enllà del seu treball acadèmic i dels llibres de divulgació sobre diversos temes que va escriure, cal destacar la seva mirada lúcida i el compromís ètic i social que va mantenir al llarg de la seva vida. Crític amb el poder de la religió i de l'estat, es revolta contra la por i les supersticions i es declara a favor del lliurepensament. Participà en nombrosos actes pacifistes i antinuclears. Per Russell, calia utilitzar la ciència de forma sàvia. L'aportació que féu a la pedagogia també va ser molt important, provocant els recels dels estaments més conservadors de l'època.  
  La seva Autobiografia, escrita pocs anys abans de la seva mort, comença amb aquestes paraules: "Tres passions simples però irresistiblement fortes han governat la meva vida: el desig d'amor, la cerca de coneixement i una aflicció insuportable pel sofriment de la Humanitat".

  Altres obres: Per què no sóc cristià, Història social de la Filosofia, La meva concepció del món, Assaigs impopulars... La majoria estan traduïdes al català i/o al castellà.



Russell, assegut, en una concentració pacifista. Tenia més de 90 anys.

  
  En què crec jo. Bertrand Russell. Pròleg de Fernando Broncano. Traducció de Mercè Capdevila Pujol. Editorial Proteus, 2011. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada