dimarts, 3 de juny de 2014

Quatre lecturesMelancolia i saviesa. Jordi Llovet . Ed. Arcàdia.
 

 Breu però acurat i precís estudi del professor Jordi Llovet i que té el seu origen en una conferència que va fer al Museu del Prado. A partir d'uns gravats de Dürer realitzats justament fa cinc-cents anys i d'una pintura de Patinir, l'autor ens dibuixa una mena de teoria de la història, establint un diàleg entre les obres i entre aquestes amb el temps en el qual foren creades i amb la mateixa idea de modernitat. Una lliçó interpretativa de la història i de l'art d'allò més suggerent.El silencio de los animales. John Gray. Traducció de J.A. Pérez. Ed. Sexto Piso.

 Amb una prosa brillant, plena d'idees estimulants i políticament incorrectes, J. Gray, en la línia de l'anterior Perros de paja, segueix amb la seva inventiva contra la idea de progrés, hereva del cristianisme, alhora que reflexiona sobre el mateix concepte de llibertat. També contra la pretesa superioritat de l'ésser humà en relació amb els altres animals. Hi han llibres les idees del quals et sacsegen i et fan reflexionar sobre esquemes fermament establerts. Aquest n'és un exemple.  Quaranta nits amb Montaigne. Antoine Compagnon. Traducció de Jordi Martín Lloret. Ed. Blackie Books.

    Montaigne és considerat un dels pensadors més importants de tots els temps. Les seves reflexions que podem trobar en els Assaigs han tingut una enorme influència i no han perdut ni una punta de la seva modernitat. Aquest llibre es divideix en una sèrie de capítols curtíssims on s’hi esbossa el pensament essencial de l'humanista francès d'una manera clara i entenedora, molts cops a partir d'anècdotes de la seva pròpia vida. L'obra té el seu origen en un programa de ràdio que va fer el mateix Compagnon. Són petits tasts per degustar-los de mica en mica; una lliçó de vida i que a través del seu autor adquireixen un caràcter encara més deliciós i proper.


  
Pasión del dios que quiso ser hombreRafael Argullol. Editorial Acantilado.

  En aquesta obra, Rafael Argullol s'aproxima a la figura de Jesús de Natzaret. Potser de ningú s'ha escrit tant ni se l'ha representat amb tanta profusió com s'ha esdevingut amb aquesta figura ja mítica. Però molts del mites abans van ser éssers humans, amb les seves alegries i les seves angoixes. Justament d'això tracta aquest llibre: humanitzar una figura en el seu paper d'heroi tràgic. Els moments de solitud, d'amor i de passió. I, finalment, els instants de la seva mort. És aquí, en aquest desenllaç, on el pensador català s'hi atura amb més detall. El text dialoga amb els Evangelis i analitza algunes de les obres d'art que han representat aquesta figura, la majoria reproduïdes en el llibre. Un estudi notable i lluminós a càrrec d'un dels més destacats pensadors i assagistes del nostre país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada