dijous, 24 de juliol del 2014

L'estiu


  Totes les èpoques són bones per la lectura. Especialment a l'estiu. Tan si n'escollim una de lleugera, amb una història "senzilla" i sense complicacions, que serveixi únicament per a l'entreteniment, com també si ens decidim per una novel-la d'idees i de reflexió més o menys "densa", un Dostoievski, per exemple, o per qualsevol altra obra mestra de la literatura universal (on també, naturalment, hi caldria incloure poesia o assaig).

   M'agradaria oferir-vos uns breus apunts sobre tres novel-les, per a mi magnífiques, les històries de les quals tenen lloc en la seva major part durant l'estiu, i que per la seva empremta literària i poètica ocupen un lloc especial en la meva memòria:


- El cor és un caçador solitari, de Carson McCullers. Ambientada al sud dels EEUU, l'autora, amb una prosa extraordinària, ens descriu una història commovedora amb tota una colla de personatges solitaris, a la recerca d'afecte i d'amor.


- L'estrany, d'Albert Camus. Emblemàtica novel-la de l'absurd, genuïnament mediterrània. Meursault, el personatge principal, simbolitza la persona indiferent i aliena a les convencions de la societat i propera a una vida sensible i terrenal d'allò immediat.
 

-Afirma Pereira, d'Antonio Tabucchi. Lisboa. Estiu del 38. Un vell periodista solitari pren de mica en mica consciència d'allò que passa al seu voltant: l'amenaça constant del feixisme i la progressiva manca de llibertats. Per cert, ja fa uns anys se'n va fer una pel-lícula basada en el llibre, protagonitzada pel gran Marcello Mastroianni, en una de les seves darreres interpretacions abans de morir.
 

   Si hagués d'expressar amb una paraula que pogués relacionar-les (ja sé que això és molt complicat) potser esmentaria la revolta, que amb més o menys intensitat té lloc a l'interior dels diferents personatges principals. Una revolta que és també una lluita contra l'oblit.


  I per acabar, un curtmetratge d'animació, A dream perfect i una cançó de The Divine Comedy, The Summerhouse, esplèndida pel meu gust. Espero que us agradin. Bon estiu!





 








   


     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada